Ben jij al aan de ratrace ontsnapt?

In onze samenleving worden we geleefd door de agenda’s van anderen. Door onze werkgever, door de overheid, door school, door de bank, etc. We moeten namelijk een heleboel om te kunnen blijven meedoen in onze samenleving: geld verdienen, een diploma halen, hypotheek aflossen, nieuwe spullen kopen, het nieuws kijken, op social media actief zijn, onze kinderen opvoeden, mantelzorgen, vrijwilligerswerk doen, blijven sporten, op vakantie gaan, overwerken, mee veranderen, duurzaam zijn, uit onze comfort zone komen, etc.


Denk je nu echt dat je je eraan kunt onttrekken?

Wil je daar niet actief aan meedoen? Dat is nog een hele kunst! Sociale druk in combinatie met duizenden boodschappen per dag via je smartphone, tablet, televisie of krant zorgen er wel voor dat je lekker blijft meedoen aan de ratrace. Even niet meedoen aan het circus van alledag lijkt nagenoeg onmogelijk. Want zelfs op vakantie zitten we nog in het salesproces van de touroperator, het businessmodel van de surfschool, of het verdienmodel van de uitgever als je er een (e-)boek bijpakt. Omdat je op vakantie bent, voelt het misschien even anders dan werken, maar echt uit het systeem stappen heb je eigenlijk nog niet gedaan.

Elke dag sterft een stukje van onszelf af...

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat elke dag een stukje van jezelf afsterft als je actief meedoet aan de ratrace. Want, elk moment dat je geleefd wordt door een ander, bepaal je zelf niet je eigen programma, daar is geen ruimte voor. Dus ook niet voor de ontwikkeling van je eigen ‘ik’.

Een deprimerend verhaal? Misschien. Misschien ook niet. Want, het goede nieuws is dat je uit de ratrace kunt stappen. Niet van de één op de andere dag, maar wel af en toe. Het geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid, maakt mij rustig, creatief en maakt mij gelukkig. Wat heel fijn is: het lukt mij steeds langer en vaker. Wil jij dat ook? Wil je weten hoe het mij steeds beter lukt? Hieronder deel ik drie tips met je.

1. Herontwerp je leven
Het klinkt wellicht radicaal, maar ik geloof er echt in dat je zelf de regie in handen kunt nemen. Het is niet makkelijk, het gaat niet snel, maar het is wel mogelijk. Ik heb in de loop der jaren het werken voor een werkgever losgelaten. Ik werk als ondernemer voor mezelf en ga vanuit die rol op zoek naar manieren om relevant te zijn, dingen te doen die ik leuk vind, maar ook goed kan, en dan het liefste met mensen die leuk zijn. Lukt dat? Vaak wel. Niet altijd. Inspiratiebron: het boek de 4-urige werkweek van Tim Ferris.

2. Mediteer
Lukt het jou om enkele minuten per dag even helemaal niets te doen? Stil te zijn. Te luisteren naar je eigen ademhaling? Je eigen lichaam echt te voelen. Gedachten even uit te bannen, waardoor je weer heel even dichterbij je eigen ‘IK’ komt? Misschien vind je het zweverig klinken, maar mij helpt het om een paar minuten per dag gewoon even te ‘zijn’. Inspiratiebron: mindfullness.

3. Wees je bewust van de ratrace en ga op zoek naar betekenisvolle alternatieven
In je dagelijks leven maak je heel veel keuzes. Maar, sta je bewust stil bij de keuzes die je maakt? Waarom koop je eigenlijk die nieuwe auto? Ga je voor de zoveelste keer uit eten, of kijk je toch nog één nieuw seizoen op Netflix? Bij alles wat wij als consument doen proberen organisaties ons geld en/of tijd afhandig te maken omdat dat bijdraagt aan de winstgevendheid van organisatie. Via technologie, sociale druk en slimme marketingtrucs verleiden bedrijven ons om te blijven consumeren. Ten kosten van onszelf, en ten koste van onze planeet. Want, hoeveel spullen heb je nu echt nodig om te kunnen (over)leven? Ik ben mij hiervan steeds bewuster en kies voor consuminderen of meer betekenisvolle alternatieven. Er zijn namelijk steeds meer ondernemingen/ondernemers die ook niet meer geloven in de consumptiemaatschappij met bijbehorende ratrace om eindeloze financiële groei van bedrijven mogelijk te maken.

Wat is jouw visie? heb je tips? Ik ben benieuwd!

Heb jij het gevoel dat je gevangen zit in de ratrace? Of herken je niet wat ik beschrijf? Heb je wellicht andere tips om je aan de ratrace te onttrekken? Laat hieronder gerust een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jouw visie hierop!Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen