Of je nu op een verjaardag bent of netwerkbijeenkomst bijwoont, het woord business model valt regelmatig. Je kunt er eigenlijk bijna niet meer omheen. Dat is wel eens anders geweest! Tot 2009 waren business modellen namelijk met name het domein van wetenschappers. De Zwitserse wetenschapper Dr. Alexander Osterwalder bracht daar in 2009 samen met Yves Pigneur, Alan Smith, Tim Clark, Patrick van der Pijl en 470 ‘game changers’ uit 45 landen verandering in.

Een boek voor de business model generatie...

Alexander Osterwalder startte online een businessmodelhub en maakte 470 businessmodel fans enthousiast om mee te schrijven aan het boek Business Model Generation. Via de hub werkten de ‘470 game changers’ mee aan het boek dat als handboek geschreven is “voor visionairs, game changers en uitdagers die verouderde businessmodellen op de schop willen nemen om de ondernemingen van de toekomst te ontwerpen. Het is een boek voor de Business Model Generatie” zo valt op de voorkant van het boek te lezen. In het boek wordt een praktische maar zeer krachtige tool geïntroduceerd voor iedereen die met zijn businessmodel aan de slag wil; het Business Model Canvas.

Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas is een visueel format dat uit negen bouwstenen bestaat en eenvoudig en snel gebruikt kan worden om systematisch nieuwe business modellen te bedenken, te ontwerpen en te implementeren.

De negen bouwstenen zijn:
klantsegmenten: Welke doelgroepen bedient de organisatie?
waardeproposities: Met welke producten en/of diensten voegt de organisatie waarde toe voor de klantgroepen?
kanalen: Welke communicatie, distributie- en verkoopkanalen zet de organisatie in?
klantrelaties: Wat is de aard van de relatie die de organisatie met de klanten heeft? Digitaal? Persoonlijk? Virtueel?
inkomstenstromen: Zijn het resultaat van de waarde proposities die succesvol aan de klanten zijn aangeboden
Key resources: Welke ‘assets’ zet de organisatie om het business model te kunnen realiseren?
kernactiviteiten: Welke activiteiten zijn minimaal nodig om de proposities (betaald) aan de klantgroepen te kunnen aanbieden?
Key partners: Met welke organisaties wordt samengewerkt om het business model mogelijk te maken?
kostenstructuur: Welke kosten moet de organisatie in dit business model maken?

Waarom het Business Model Canvas gebruiken?

Het Business Model Canvas maakt het mogelijk om sneller en eenvoudig met businessmodel innovatie aan de slag te gaan. In deze snel veranderende wereld is het namelijk noodzakelijk om als organisatie te (blijven) innoveren om op langere termijn te kunnen blijven voortbestaan. Afgelopen jaren hebben steeds vaker kleine innovatieve spelers volledige sectoren compleet op zijn kop gezet door met nieuwe innovatieve business modellen de markt te betreden. Denk hierbij aan Spotify in de muziekindustrie, Whatsapp in de telecommarkt, Airbnb in de hotelbranche en Uber in de taximarkt.

Is het Business Model Canvas ook voor mijn organisatie geschikt?

Zeker! Of uw organisatie nu groot of klein, commercieel of non-for-profit is, het Business Model Canvas kunt u altijd gebruiken om uw businessmodel te evalueren, aan te scherpen of te innoveren. Het voordeel is dat u op 1 A4tje uw organisatie in beeld heeft. Daarnaast creëert het model een ‘gemeenschappelijk taal’ tussen u, uw collega’s, en/ of uw klanten en samenwerkingspartners. Waarom is dat handig? Om een inhoudelijke discussie over uw businessmodel te kunnen voeren en uiteindelijk overeenstemming te kunnen bereiken over het businessmodel dat u gezamenlijk ontworpen heeft. Met simpele post-it notes kunt u in een oogwenk elk businessmodel letterlijk zichtbaar maken. Dat is nog leuk ook! Wilt u zelf direct met het model aan de slag? Dat kan! Download dan hieronder een leeg Business Model Canvas. Sla na het klikken op de button het bestand op door met je rechtermuisknop op de afbeelding te gaan staan. Dit bestand is geschikt op tot posterformaat uit te draaien.

Wilt u bij het invullen van het Business Model Canvas toch liever hulp van een expert? Zodat u met de inhoud bezig kunt zijn, en niet met het proces? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Download het Canvas

2020 © Copyright | Alle rechten voorbehouden | Website door: BurgeoningDevelopment