Ik teken en schrijf een boek over het ontwerpen van duurzame businessmodellen. Op deze pagina deel ik mijn ervaringen en inzichten die ik opdoe in dit creatieve proces...

Waarom een boek?

Honderden sessies heb ik afgelopen jaren mogen faciliteren. De rode draad: organisaties op zoek naar een scherpere visie en businessmodel.

Steeds vaker ging het over businessmodellen van samenwerkingsverbanden die samen IMPACT willen maken.

Samen met mijn klanten en partners heb ik hiermee veel geëxperimenteerd. Hierdoor is geleidelijk de Purpose Case ontstaan. Er zit een gedachte en allerlei concepten achter de elf puzzelstukken van de Purpose Case. Dat ben ik gaan opschrijven. Zodat anderen kunnen leren van de ‘fouten’ ik samen mijn klanten heb gemaakt.

Een visueel verhaal...

‘Tekenen’ geeft mij energie. Ook in mijn sessies merk ik dat dit tot goede energie leidt. Hoe cliché ook, maar ‘één beeld zegt meer dan 1.000 woorden’.

Het verhaal over IMPACT maken wordt in het boek door twee mannetjes verteld. Ze hebben geen naam, maar ze nemen je op een laagdrempelige manier mee in de wereld van betekenisvolle businessmodellen en IMPACT maken.

 

Inspiratie uit de praktijk...

In het boek heb ik een aantal ‘praktijk Purpose Cases’ uitgewerkt. Elgra is één van die cases. Gertjan de Jong van Elgra wil van Olifantsgras (composteerbare) producten maken die Single Use Plastic kunnen vervangen. In een Purpose Case bijeenkomst gingen we met allerlei stakeholders in gesprek om te zien of wij met elkaar de puzzel konden leggen om samen impact te maken: het verder verduurzamen van de Haarlemmermeer en het terugdringen van plastic gebruik.

De omgekeerde wereld: eerst het design, dan de tekst

De meeste auteurs schrijven eerste tekst en gaan dan met het design aan de slag. Ik heb het omgedraaid. Dat gaf mij meer energie en inspiratie. Het trouwens ook een innovatieprincipe “iets in de omgekeerde volgorde doen”. Elke keer als ik enkele tekeningen en teksten gemaakt had, ging ik naast de vormgever Ben Burger (van Studio Zeeman & Burger) zitten om de pagina’s verder vorm te geven. Het is arbeidsintensief werk, maar ook erg leuk om te doen. Voor je ogen verschijnen kleine kunstwerkjes. En gelukkig heeft Ben lekkere koffie!

Hoe krijg je nu echt een pakkende verhaallijn?

Wat is een goed boek? En wanneer is mijn boek ‘goed’? Die vraag stel ik mij steeds weer opnieuw. Antwoord: moet inspireren, uitblinken in zijn eenvoud en aanzetten om aan de slag te gaan. Dat blijkt nog een hele kunst te zijn! Het is heel veel schuiven, schrappen, schrijven, tekenen, feedback vragen en verwerken.

Welke titel en voorkant moet het nu worden?

Na al dat lees-, schrijf-, teken- en denkwerk kwam ik samen met vormgever Ben tot 3 verschillende boekcovers die allemaal kans maken om de echte cover te worden. Maar, wat vinden jullie? Dat vroeg ik aan mijn Linkedin en Instagram connecties. De reacties waren overweldigend, inspirerend, verrassend en heel nuttig. Op basis daarvan heb ik samen met Ben een nieuwe cover ontworpen…

En dit is de nieuwe cover geworden...

En deze voorkant is het geworden! Het proces is nu bijna klaar! De teksten ben ik aan het afronden. Daarna gaat een tekstredacteur ermee aan de slag.

Wil jij alvast jouw exemplaar reserveren?

Begin februari 202o komt het boek uit. Wil je het alvast reserveren? Dat kan! Je zit nergens aan vast, maar je krijgt 1 mailtje zodra er meer details bekend zijn. De eerste 25 personen die het boek reserveren krijgen een uitnodiging voor de boeklancering begin februari in Haarlem. Tot dan?

Boek

2020 © Copyright | Alle rechten voorbehouden | Website door: BurgeoningDevelopment