Ik teken en schrijf een handboek over het ontwerpen van duurzame businessmodellen. Op deze pagina deel ik mijn ervaringen en inzichten die ik opdoe in dit creatieve proces...

Ik ben Matthijs Bobeldijk en sinds half 2018 schrijf en teken ik een boek over Impact maken. Ik heb een bedrijfskundige achtergrond en help als ondernemer organisaties al jaren met het ontwerpen en implementeren van businessmodellen.

De laatste anderhalf jaar liep ik steeds vaker vast in de beschikbare bedrijfskundige modellen. Ik had het gevoel dat er iets niet klopte. Het ging namelijk steeds maar weer over geld verdienen, terwijl sommige organisaties niet primair geld willen verdienen, maar een maatschappelijk vraagstuk willen oplossen.

"Soms hoeven businessmodellen niet alleen over het nastreven van economische groei te gaan..."

Omdat ik geen goede tool hiervoor kon vinden ben ik het zelf gaan ontwikkelen: de Purpose Case. Dit model heb ik afgelopen jaar verder doorontwikkeld en uitgebreid getest en toegepast. Omdat steeds meer mensen enthousiast raken over de Purpose Case, dacht ik, laat ik er dan een boek over schrijven, zodat mensen kunnen lezen hoe je het model kunt toepassen, maar ook voorbeelden kunnen zien. Omdat ik tekenen leuk vind en zakelijk inzet is het niet bij schrijven gebleven, maar is het ook tekenen geworden.

Handboek Purpose Case - Welke impact wil jij gaan maken?

Je kunt het handboek straks gebruiken als je zelf grote vraagstukken wilt oplossen en positieve maatschappelijke en ecologische impact wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan het helpen oplossen en tegengaan van de plastic soep.

Creatief proces - Wat is nu de juiste volgorde?

Meestal begint een auteur van een boek met het bepalen van het onderwerp, uitdenken van een structuur en het definiëren van een doelgroep. Tenminste, dat heb ik inmiddels begrepen uit gesprekken met allerlei auteurs, uitgevers en experts.

Het handboek dat ik maak bestaat uit tekeningen en tekst. Hoewel tekst meestal belangrijker wordt gemaakt, vertel ik in dit handboek het verhaal ook aan het hand van tekeningen. Want, ik wil dat het boek inspireert en lekker leesbaar is. Wat dan helpt is om ‘even’ alle pagina’s op de grond uit te spreiden. Helaas begint mijn kantoor al te klein te worden om alle pagina’s op de grond uit te spreiden.

Creatief proces - Teksten en tekeningen verwerken met de vormgever

Elke keer als ik enkele tekeningen en teksten gemaakt heb, ga ik naast de vormgever Ben Burger (van Studio Zeeman & Burger) zitten om de pagina’s verder vorm te geven. Het is arbeidsintensief werk, maar ook erg leuk om te doen. Voor je ogen verschijnen kleine kunstwerkjes. En gelukkig heeft Ben lekkere koffie!

Creatief proces - Purpose Case bijeenkomst Elgra

In het boek staan enkele Purpose Cases uit de praktijk. Elgra is één van die cases. Elgra wil van Olifantsgras (composteerbare) producten maken die Single Use Plastic kunnen vervangen. In een bijeenkomst gingen we met allerlei stakeholders in gesprek om te zien of wij met elkaar de puzzel konden leggen om samen impact te maken: het verder verduurzamen van de Haarlemmermeer en het terugdringen van plastic gebruik.

Wil jij alvast Handboek Purpose Case reserveren?

Op 1 oktober 2019 komt het boek officieel uit. Tot dat moment ben ik nog druk aan het tekenen en schrijven. Wil jij straks met het boek in de hand met de Purpose Case aan de slag? Dat kan! je moet dan nog even tot begin oktober geduld hebben. Kun je niet wachten? Reserveer dan nu alvast het boek! Als beloning krijg jij een uitnodiging voor de boeklancering in Haarlem. Tot dan?

Reserveer jouw exemplaar en plek tijdens de boeklancering

2019 © Copyright | Alle rechten voorbehouden | Website door: BurgeoningDevelopment