Waarom een boek schrijven, tekenen en uitgeven?
23 april 2020 

Waarom een boek schrijven, tekenen en uitgeven?

Op 14 maart 2020 kwam mijn boek IMPACT, zet vanuit de Purpose Case de wereld 🌍 naar je hart 💚 uit. Ik heb het boek geschreven, getekend én uitgegeven. Het boek gaat over het ontwerpen van maatschappelijke businessmodellen. Hieronder deel ik mijn ervaringen en inzichten die ik tijdens het schrijven, tekenen en uitgeven van mijn boek heb opgedaan.

Waarom een boek?

Sinds 2009 heb ik honderden sessies heb ik honderden bedrijven, scholen en samenwerkingsverbanden mogen helpen bij het concretiseren van hun visie, strategie en/of businessmodel. Daarbij maakte ik vaak gebruik van het Business Model Canvas (BMC). Dit bekende bedrijfskundig instrument is vaak heel handig, maar net zoals gereedschap uit de bouwmarkt, is een stuk gereedschap niet voor elke klus geschikt. Het BMC kun je vooral heel handig gebruiken als je een businessmodel voor één (commercieel georiënteerde) organisatie wilt uitwerken.

Afgelopen jaren kreeg ik steeds vaker de vraag om te helpen bij de ontwikkeling van businessmodellen van samenwerkingsverbanden, die samen vooral een (maatschappelijke) missie hebben. Daar leek het Business Model Canvas minder goed te passen. Samen met mijn klanten en partners ben ik gaan experimenteren met het ontwikkelen van een nieuw instrument. Hierdoor is geleidelijk de Purpose Case ontstaan.

Er zit een gedachte en allerlei concepten achter de elf puzzelstukken van de Purpose Case. Dat ben ik gaan opschrijven. Zodat anderen kunnen leren van de ‘fouten’ ik samen mijn klanten heb gemaakt.Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.