Met AI maatschappelijke vraagstukken oplossen

In een snel veranderende wereld hebben ondernemers voortdurend met vraagstukken te maken waar ze zelf nauwelijks invloed op hebben, maar wel iets mee moeten: verduurzaming, personeelstekorten, wijzigende wet- & regelgeving, netcongestie, etc. Het uitdagende van deze vraagstukken is dat je deze als ondernemer niet zelf opgelost krijgt. En al helemaal niet van vandaag op morgen. Slim en langdurig samenwerken met andere ondernemers, scholen en de overheid is nodig. Dit vraagt om tijd, energie, geld en vooral geduld. Ondernemers staan erom bekend dat ze snel willen en kunnen schakelen. Maar hoe zit dat met die andere samenwerkingspartners? Voordat je het weet heb je als ondernemer een praatclubje opgericht en kom je niet in actie om de problemen samen aan te pakken. Niet echt een prettig vooruitzicht.

Samenwerkingsprocessen zijn ook te optimaliseren

New Business Lab helpt ondernemers, scholen, overheden en maatschappelijke organisaties uit Nederland en België om dit soort samenwerkingsprocessen snel en effectief op te starten zonder vast te lopen in de complexiteit van samenwerken tussen organisaties met verschillende belangen, doelen, snelheden en capaciteiten. Zoals elk proces is ook het proces van samenwerken te optimaliseren. New Business Lab heeft hiervoor een methodiek ontwikkeld: de Purpose Case. Deze methodiek is gebaseerd op Design Thinking principes en helpt de samenwerkingspartners om in 1 of 2 sessies het gezamenlijke businessmodel te ontwerpen. In de sessies komen 11 onderwerpen voorbij waar de samenwerkingspartners met elkaar over in gesprek gaan. Bijvoorbeeld: langere termijn doelen en ambities, doelgroepen, samenwerk-afspraken en financiën. Afgelopen jaren zijn er in Nederland inmiddels honderden Purpose Cases ontworpen om uiteenlopende vraagstukken aan te pakken: personeelstekorten, verduurzaming van bedrijventerreinen, ontwikkelen van voedselbossen, het tegengaan van voedselverspilling, maar ook het helpen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

AI inzetten om nog slimmer te kunnen werken

Om het proces van samen impact maken met behulp van de Purpose Case nog verder te versnellen ontwikkelt New Business Lab in samenwerking met Studio Zeeman & Burger, Parego en Witlist een tool waarmee de brainstormsessies nog efficiënter, leuker en makkelijker worden. Veel van de Purpose Case sessies worden nu door een initiatiefnemer van de samenwerking, of door facilitators van New Business Lab begeleidt. Het begeleiden van deze sessies vraagt om specifieke facilitatie skills, zoals luisteren, doorvragen, niet relevante onderwerpen afkappen en timemanagement van de sessie. Met de komst van de tool, waarin AI is verwerkt, is dit nog wel nodig, maar kan het groepsgesprek worden versneld en verdiept. Zo maakt de koppeling met AI het mogelijk om in de sessie direct een samenvatting van de ideeën van alle deelnemers op het scherm te laten zien.

Stel je voor dat je in een brainstorm niet meer je ideeën op post-its hoeft te schrijven, maar via een app op je telefoon invoert waarbij jouw ideeën direct gekoppeld worden aan de ideeën van anderen. Je kunt dan direct met elkaar in gesprek over de samenvatting en hoeft niet meer alle post-its door te nemen en te zoeken naar overeenkomsten en verschillen tussen ideeën. Natuurlijk moet je elkaar wel op de ideeën blijven bevragen. “Het gaat namelijk wel over het goede groepsgesprek voeren, niet over het overslaan van stappen waar je later in de samenwerking juist last van krijgt.” Aldus Matthijs Bobeldijk van New Business Lab.

Tool ontwikkeling in co-creatie met specialisten

In de ontwikkeling van de tool werkt New Business Lab met diverse gespecialiseerde ondernemingen. Bart Heideman van Parego uit Amsterdam ontwikkelt de technische kant van de tool, Machiel Kapiteijn van Witlist.design denkt mee over de mens-AI interactie, en Ben Burger van Studio Zeeman en Burger uit Hoofddorp werkt aan de vormgeving van de tool. Het eerste werkende prototype zal na de zomer live gaan. Het idee is om in de volgende ontwikkelfase van de tool ook AI tips en adviezen te laten geven over de implementatie van ideeën op basis van een database van andere Purpose Cases uit het land. Hiermee wordt het mogelijk, bijvoorbeeld als groep Haarlemmermeerse ondernemers die samenwerken om samen personeel te werven en op te leiden, te leren van een groep ondernemers uit een ander deel van het land. Zo voorkom je dat je zelf het wiel aan het uitvinden bent. Kortom, de koppeling van AI in deze tool kan ondernemers helpen om samen complexe vraagstukken op te lossen om daarmee een positieve maatschappelijke bijdrage te leveren én en de bedrijfsvoering te optimaliseren.

Wil je meer weten over werken met de Purpose Case? Downloadt dan hier de gratis whitepaper over deze methodiek.