Matthijs op de trap

Over Matthijs Bobeldijk

Duurzame ontwikkeling mogelijk maken...

We leven in een unieke tijd. Nog nooit hadden 'gewone' mensen toegang tot zoveel kennis, mensen en middelen. Door de digitale revolutie beschikken wij als gewone burger over meer informatie dan wereldleiders vroeger hadden. Dat is fantastisch, en geeft ons als mens de ruimte om (op grote schaal) impact te maken. Je kunt ervoor kiezen om dat vooral voor jezelf en/of je werkgever te doen, maar je kunt het ook nog groter maken. Jij en ik kunnen ons steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Niet op een manier die ons opgelegd wordt. Nee, dat kun je helemaal zelf bepalen. Jij kunt vanuit jouw verwonderingen, dromen, ambities en talenten het verschil maken.  Zo kijk ik als mens en ondernemer naar de wereld. 

"Ik ben een ondernemer met een missie."

Ik ben Matthijs Bobeldijk, zelfstandig ondernemer met een missie. Ik heb een bedrijfskundige achtergrond (Erasmus Universiteit) en heb mij gespecialiseerd in het ontwerpen van maatschappelijke businessmodellen. Even een korte uitleg hierover: een maatschappelijke businessmodel beschrijft hoe je vanuit een samenwerking(sverband) samen kunt werken aan het oplossen van gezamenlijke problemen. Vaak zijn dit maatschappelijke problemen. 


Mijn missie bestaat uit twee onderdelen:

1. ) het helpen versnellen van de transitie naar de betekeniseconomie. Dat is een economie waar geld verdienen, de planeet én het welzijn van mens en dier hand in hand gaan.

2. ) het helpen vormgeven van het (beroeps)onderwijs van de toekomst. Ik geloof dat iedereen in onze maatschappij kans zou moeten krijgen om volwaardig mee te kunnen doen. Iedereen heeft talenten. 

Mijn verwondering: "Het kan toch niet waar zijn dat we geld verdienen altijd voorop zetten?"

In mijn werk als bedrijfskundig adviseur werd ik de afgelopen 10 jaar steeds vaker gevraagd of ik ook businesmodellen voor een samenwerkingsverband of sociale onderneming konden helpen uitwerken. Daar liep ik samen met mijn opdrachtgevers vaak in de bestaande modellen vast, die vooral gericht zijn op het verdienen van geld. Veel voorkomende uitdaging: hoe zit het dan met al die andere opbrengsten? Bijvoorbeeld opbrengsten voor de maatschappij of de planneet? 


Om dit probleem op te lossen heb ik zelf een nieuw instrument ontwikkeld: de Purpose Case. Een instrument waarin je deze alternatieve opbrengsten wel kwijt kunt. Waarbij het niet als 'bijvangst' gezien wordt, maar als volwaardige opbrengst. Als aanvulling op de businesscase die vaak overal gevraagd wordt als je een idee tot leven wilt laten komen. 

De Purpose case is een 'open source' instrument, iedereen mag het gebruiken. De ontwikkeling van de Purpose Case is vanuit mijn dromen, ambities en talenten een bijdrage aan een betere wereld. Gebruik het instrument gerust. Je kunt het model op deze website gratis downloaden. Daar zit ook een korte whitepaper met uitleg over de Purpose Case bij.


Over werken met de Purpose Case heb ik een boek geschreven, IMPACT, Zet vanuit de Purpose Case de wereld naar je hart. Binnenkort verschijnt er ook een online videotraining hierover. Het boek is als het ware de handleiding, de online training de instructievideo's.


Inmiddels wordt de Purpose Case in allerlei regio's door zeer uiteenlopende samenwerkingsverbanden en impact-ondernemingen gebruikt om hun businessmodel concreet te maken, waarbij niet de kosten-batenanalyse maar het oplossen van het echte (maatschappelijke) probleem centraal staat. 

Matthijs_masterclass

New Business Lab - innovatie mogelijk maken...


Mijn bedrijf New Business Lab bestaat sinds 2012. Mijn eerste opdracht was om voor een onderwijsinstelling een businessmodel te ontwikkelen dat beter aansluit bij de veranderende wereld: de student meer centraal, betere samenwerking met bedrijven en onderwijs dat aansluit bij trends en ontwikkelingen. Deze opdracht was het startpunt voor het helpen van nog veel meer organisaties bij de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.

Voor de komende jaren ligt de focus van mijn bedrijf op helpen vormgeven van businessmodellen voor de betekeniseconomie en het aanjagen van onderwijsinnovatie via nieuwe businessmodellen. Hierbij zet ik zoveel mogelijk digitale mogelijkheden als video conferencing, webinars en online trainingen in. Ook werk ik intensief samen met andere ondernemers op het gebied van vormgeving, webdesign, marketing, veranderkunde en Human Talent Management.


Opdrachtgevers

Afgelopen jaren heb ik onder andere voor de volgende opdrachtgevers gewerkt: Centrum Voor Innovatief Vakmanschap Water, Chill, De Vries & van De Wiel, Domein Applied Sciences, Dutch TechZone, Foodlab Zeeland, Fontys Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Hollander Techniek, House of Aviation, House of Digital, House of Hospitality, House of Logistics, Hutten Business Catering, Impuls Zeeland, Milieudefensie, MBO Raad, Orionis Walcheren, Platform voor Techniek & Talent, Provincie Zeeland, Provincie Noord-Holland, ROC van Amsterdam, Scalda, Stichting Bono, Techwise Twente, U-Create, VNCI, Waterschap Rivierenland en vele andere organisaties.


Ik maak graag kennis met je!

Lijkt het je leuk eens kennis te maken, of heb je een concrete vraag om samen te werken? Neem gerust contact met mij op.