Matthijs op de trap

Over Matthijs Bobeldijk

Duurzame ontwikkeling mogelijk maken...

"Ik ben een ondernemer met een missie."

  • Ik ben Matthijs Bobeldijk, zelfstandig ondernemer met een missie. Ik heb een bedrijfskundige achtergrond (Erasmus Universiteit) en heb mij gespecialiseerd in het ontwerpen van maatschappelijke businessmodellen.
  • Mijn missie bestaat uit twee onderdelen: 1) Het helpen versnellen van de transitie naar de betekeniseconomie. Dat is een economie waar geld verdienen, de planeet én het welzijn van mens en dier hand in hand gaan. 2) Het helpen vormgeven van het (beroeps)onderwijs van de toekomst. Ik geloof dat iedereen in onze maatschappij kans zou moeten krijgen om volwaardig mee te kunnen doen. Iedereen heeft talenten. Maar dan moet je op school wel de mogelijkheid hebben om hiermee echt aan de slag te kunnen!

Mijn verwondering: "Het kan toch niet waar zijn dat echte verandering uitblijft omdat alleen financiële waarde meetelt?" Ik kan het echt niet aan mijn kinderen uitleggen dat een sluitende businesscase toch belangrijker was dan de leefbaarheid van onze planeet!"

matthijs-bobeldijk-presentatie

Van IDEE naar IMPACT!

In mijn werk als bedrijfskundig adviseur werd ik de afgelopen tien jaar steeds vaker gevraagd of ik kon helpen bij het ontwikkelen van businessmodellen die niet alleen om geld draaien, waar 'andere waarde' geen bijvangst maar een opbrengst is. Ik liep samen met mijn opdrachtgevers in de bestaande bedrijfskundige modellen vast. Om dit probleem op te lossen heb ik zelf een instrument ontwikkeld: de Purpose Case. Bij dit instrument tellen ook niet-financiële opbrengsten mee. Zo werk je van IDEE naar IMPACT! (i.p.v. IDEE naar BUSINESS)

Inmiddels wordt de Purpose Case in allerlei regio's door zeer uiteenlopende samenwerkingsverbanden en impact-ondernemingen gebruikt om hun businessmodel concreet te maken en daarmee maatschappelijke vraagstukken aan te pakken!


Vanuit mijn dromen, ambities, talenten en expertise heb ik de Purpose Case ontwikkeld. Hiermee wil ik een bijdrage leveren aan een wereld die niet door spreadsheets gedomineerd wordt, maar waarin de echte problemen worden aangepakt. Zodat onze planeet ook nog voor volgende generaties leefbaar blijft.

Matthijs' weetjes...

  • In 1980 in Haarlem geboren. Volgens de definities ben ik een millennial. 🤨
  • Een trotse vader en echtgenoot.
  • Altijd gek op school en leren geweest; mavo, havo, hbo, wo afgerond. Maar ook veel online trainingen gevolgd, coaches gehad en heel veel boeken gelezen en geluisterd. Zou het daarom zijn dat ik samenwerken met scholen en studenten zo leuk vind?
  • Van Tekenen word ik heel blij van. Ik heb altijd mijn eigen stiften mee en het lukt mij bijna niet om in een vergadering of bijeenkomst niet te tekenen. Ook de tekeningen in mijn boek heb ik allemaal zelf gemaakt. Sterker nog, ik ben niet begonnen met schrijven, maar met tekenen!
  • Altijd op zoek naar het benutten van digitale mogelijkheden. Zo heb ik bijvoorbeeld een podcast over Change Agents. Te luisteren via Spotify.
  • Ik ben een grote fan van Change Agents; mensen die hun hart volgen, de status quo durven te ‘challengen’ en daarmee de wereld een stukje mooier maken.
  • Ik vind het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Neem via de onderstaande knop contact op, of verbindt met mij op Linkedin, Instagram of Twitter zodat ik je kan terugvolgen.
Matthijs_masterclass

New Business Lab - duurzame ontwikkeling mogelijk maken...


Mijn bedrijf New Business Lab bestaat sinds 2012. Mijn eerste opdracht was om voor een onderwijsinstelling een businessmodel te ontwikkelen dat beter aansluit bij de veranderende wereld: de student meer centraal, betere samenwerking met bedrijven en onderwijs dat aansluit bij trends en ontwikkelingen. Deze opdracht was het startpunt voor het helpen van nog veel meer organisaties bij de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.

Voor de komende jaren ligt de focus van mijn bedrijf op helpen vormgeven van businessmodellen voor de betekeniseconomie en het aanjagen van onderwijsinnovatie via nieuwe businessmodellen. Hierbij werk ik graag 'live', maar benut ik ook graag digitale mogelijkheden als video conferencing, webinars en online trainingen. Ook werk ik intensief samen met andere ondernemers op het gebied van vormgeving, webdesign, marketing, veranderkunde en Human Talent Management.


Opdrachtgevers

Afgelopen jaren heb ik onder andere voor de volgende opdrachtgevers gewerkt: Centrum Voor Innovatief Vakmanschap Water, Chill, De Vries & van De Wiel, Domein Applied Sciences, Dutch TechZone, Foodlab Zeeland, Fontys Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Hollander Techniek, House of Aviation, House of Digital, House of Hospitality, House of Logistics, Hutten Business Catering, Impuls Zeeland, Milieudefensie, MBO Raad, Orionis Walcheren, Platform voor Techniek & Talent, Provincie Zeeland, Provincie Noord-Holland, ROC van Amsterdam, Scalda, Stichting Bono, Techwise Twente, U-Create, VNCI, Waterschap Rivierenland en vele andere organisaties.


Ik maak graag kennis met je!

Lijkt het je leuk eens kennis te maken, of heb je een concrete vraag om samen te werken? Neem gerust contact met mij op.


Matthijs Bobeldijk in de pers

Matthijs Bobeldijk in de media...

Regelmatig ben ik in het nieuws om mijn kijk op maatschappelijke waardecreatie, duurzame ontwikkeling en de transitie naar de betekeniseconomie te duiden. Hieronder een overzicht.


Ook heb ik mijn eigen podcast: Change Agents podcast waarin ik Change Agents interview over hoe zij vanuit hun baan of bedrijf de wereld een stukje mooier maken.