Katapultdag 2024: Publiek-privaat samenwerken daar zijn we in Nederland erg goed in

Katapultdag 2024: Publiek-privaat samenwerken daar zijn we in Nederland erg goed in

Houd jij je met het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken bezig? Dan ben je vast wel bekend met het Katapult Netwerk. Het zou zelfs kunnen dat je er zelf onderdeel van uitmaakt. 

Katapult  is een netwerk van ruim 550 Nederlandse publiek-private samenwerkingsverbanden (PPS-en). Het netwerk geeft samen 'het Nederland van morgen en overmorgen' vorm. Door onderwijs en bedrijfsleven te verbinden, kunnen gezamenlijke grote maatschappelijke uitdagingen aangepakt worden is de gedachte. In 2014 begon Katapult als een ambitieus initiatief. Inmiddels is het netwerk een groot succes. Binnen het netwerk van de 550 pps’en, zijn ruim 134.000 studenten, 21.000 bedrijven en 19.000 docenten en onderzoekers actief. Samen vormen de PPS-en een solide fundament voor de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de diverse transitie opgaven te realiseren. Denk onder andere aan de transitie naar een duurzame en circulaire economie.

Ik, Matthijs Bobeldijk, ben al sinds de start bij dit netwerk als trainer, expert en facilitator betrokken. Ik schreef onder andere mee aan een Katapult-publicatie over de ontwikkeling van maatschappelijke businessmodellen. Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de Katapultdag. Op deze dag komen de mensen uit het netwerk samen om kennis te delen en elkaar te ontmoeten. Op 15 oktober 2024 was de Katapultdag 2024. Ik was hierbij aanwezig. Ik deel graag mijn dag en inzichten in dit blogartikel met je.

Interactieve plenaire opening

Het programma startte met een interactieve plenaire opening onder leiding van Harm Edens. Op het podium stonden Mark Helder (Voorzitter Koninklijke Metaalunie / Vice voorzitter MKB-Nederland), Judith Veltman (Directeur Onderwijs bij MBO Colleges Almere & Lelystad & Poort) en Herman van Bolhuis (ondernemer bij 3D Makers Zone uit Haarlem). Zij spraken met elkaar over het meer betrekken van MKB-ondernemers bij publiek-private samenwerkingsverbanden. Pieter Moerman, directeur van Platform voor Talent en Technologie en initiatiefnemer van Katapult reikte vervolgens aan Mark Helder een boek over 10 jaar Katapult uit.

Workshop: circulaire economie 

Er werden diverse workshops aangeboden. Ik koos voor een workshop over circulaire economie. Er werd in de introductie door de inleider benadrukt dat de circulaire economie al lang geen ver-van-ons-bed-show meer is. Zelfs de bakker op de hoek krijgt hiermee vroeg of laat te maken, zelfs als hij/zij niet intrinsiek gemotiveerd is zijn/haar bedrijf te verduurzamen. Zo zorgt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ervoor dat grote organisaties verplichte duurzaamheidsrapportages moeten opleveren. Omdat er ook om transparantie in de keten gevraagd wordt, kan het dus zijn dat jij als bakker brood aan een grote organisatie levert, deze organisatie jou om informatie voor in hun duurzaamheidsrapportage vraagt. Na drie pitches van PPS-en die zich met circulaire economie bezighouden, gingen de deelnemers uit de workshops aan de slag rondom de vraag hoe PPS-en nog beter MKB-bedrijven bij de transitie naar de circulaire economie kunnen betrekken.


Diverse gesprekken

Als je al wat langer in een netwerk actief bent is het leuk als je dan weer 'oude bekenden' tegenkomt. In plaats van een tweede workshopronde had ik een ronde gesprekken met diverse PPS-projectleiders, experts, mensen van de organisatie en andere aanwezigen. De rode draad uit die gesprekken was voor mij het thema 'commitment in een samenwerking'. Hoe zorg je ervoor dat samenwerkingspartners niet alleen partner zijn, maar zich ook partner voelen? Zodat ze intrinsiek gemotiveerd werkelijk met de andere samnwerkingspartners in actie komen. En, hoe ga je om met botsende belangen? Hoe realiseren wij werkelijk de benodigde transities zonder te blijven hangen in oeverloos gepraat en getouwtrek? Het gevaar licht op de loer dat je dan geen directe positieve impact op planeet of mens maakt. Dat kan niet de bedoeling zijn!

Promotor Awards

De Pro-motor Awards worden uitgereikt aan projecten van PPS-en. Dit jaar stonden de awards in het teken van 'Vakmanschap maakt de innovatie'. Zes projecten van publiek-private samenwerkingen waren genomineerd. De winnaar was CHARISMA- Saxion Hogeschool/ TechForFuture. Over echte impact gesproken! Onderzoekers van Saxion en netbeheerder Alliander hebben een robot ontwikkeld, LASS-E, die ondergrondse gasleidingen inspecteert. Alliander moet 42.000 kilometer leidingen en 2,5 miljoen aansluitingen controleren op veiligheid, wat met het tekort aan technisch personeel een uitdaging is. Nieuwe EU-wetgeving vereist dat er vaker inspecties worden uitgevoerd. LASS-E biedt hierbij ondersteuning. Deze viervoetige robot, uitgerust met geavanceerde GPS-systemen en gassensoren, kan autonoom gasleidingen volgen en gaslekken opsporen. Naast de gasindustrie is de technologie bruikbaar in autonome landbouw. Dankzij open-source software is deze innovatie wereldwijd toegankelijk.

Een dag vol positieve energie

Mijn conclusie: De Katapultdag 2024 was een dag vol positieve energie, onverwachte ontmoetingen en mooie inzichten. Mocht je de kans krijgen een volgende editie van de Katapultdag bij te wonen, dan zou ik dat zeker doen! Aan het einde van de dag benadrukte Harm Edens nog eens de urgentie om de transitie naar een volhoudbare economie te versnellen. Dat deed hij overigens ook al tijdens de podcast-aflevering van de Change Agents Podcast die ik eerder met Harm opnam. Luister de opname hieronder terug.




Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen