Ontwikkel geen producten maar klanten!

Heeft u een idee voor een product of dienst dat u graag op korte termijn op de markt wilt brengen Achterhaal eerst of er eigenlijk wel behoefte is aan uw nieuwe product of dienst. Start niet te snel met het ontwikkelen hiervan! Hieronder leest u waarom dat niet verstandig is. 

Ga eerst in gesprek met potentiële klanten!

Om op deze vragen zelf antwoord te kunnen doet Steve Blank, ondernemer, investeerder uit Sillicon Valey, een voorstel voor een nieuwe aanpak; volg het Customer Development proces. Uitgangspunt bij Customer Development: ontwikkel geen producten maar klanten! Hoe doe je dat dan? Ga eerst gestructureerd in gesprek met potentiële klanten! Blank geeft in het boek The Startup Owner’s Manual: The Step-By-Step Guide for Building a Great Company op basis van zijn ervaringen in Silicon Valley instructies over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Start niet met het schrijven van een business plan!

Waarom het slim is om deze methodiek te gebruiken? Uit onderzoek van Harvard Business School blijkt dat ruim 75% van alle startups falen. Hoe dat zou kunnen komen? Als je achter je bureau een businessplan schrijft doe je aannames over de realiteit. Maar kloppen die aannames wel? Precies dat is wat Blank betoogt: Ga naar buiten en test je aannames! Ga in gesprek met echte klanten! Bouw daarna pas aan je product en/of startup!

Zelf aan de slag met Customer Development?

Bent u benieuwd hoe u het Customer Development proces op uw eigen idee, concept of (publiek-private) startup kunt toepassen? Kijk dan naar mijn onderstaande videoblog. Hierin leg ik uit hoe het werkt.


The lean startup movement

Naast Customer Development zijn er diverse andere boeken, theorieën en modellen beschikbaar die deze manier van werken ondersteunt:

  • The Lean Startup (20011) – Eric Ries
  • Running Lean (2012) – Ash Maurya
  • Value Proposition Design (2014) – Alexander Osterwalder

Wereldwijd volgen honderdduizenden start-ups deze aanpak; ook wel bekend als Lean Startup movement.  Steve Blank wordt vaak als de geestelijk vader van de Lean Startup movement gezien.

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen