Waarom de volgende radicale innovatie niet uit Sillicon Valley komt…

Waarom de volgende radicale innovatie niet uit Sillicon Valley komt…

Vraag jij je weleens af hoe de volgende radicale innovatie eruit zal zien? Iets dat de wereld weer op zijn kop zal zetten? Zoals de iPad, Facebook, YouTube, 3D-printer, of een drone. En, waar zou die innovatie dan vandaan komen? Van een startup of scale-up uit Sillicon Valley? Of…? Ik denk dat de volgende innovatie niet van een hippe startup uit Sillicon Valley komt, maar uit een hele andere hoek!


Nu is het tijd voor sociale innovatie!

Nu we allemaal over smartphones, tablets, snelle internetverbindingen, cloudoplossingen en andere slimme technologieën en onlinediensten beschikken, is het tijd voor een andere type innovatie; sociale innovatie. Hoewel er geen eenduidige definitie van sociale innovatie bestaat, gaat het erom dat we na een golf van technologische vernieuwing ook sociale vernieuwing nodig hebben om met de technologisch vernieuwing verder te komen. Het gaat erom dat we zaken anders aanpakken; de manier waarop wij onszelf als mens ontwikkelen, maar ook de wijze waarop wij met elkaar omgaan zullen we moeten aanpassen om echt verder te komen. Sociale innovatie gaat ook over dat we gezamenlijk met maatschappelijke vraagstukken aan de slag gaan. Er blijven namelijk teveel betekenisvolle zaken liggen, omdat die kennelijk commercieel niet interessant genoeg zijn, of te complex zijn om vanuit een enkele organisatie op te pakken.

Gevraagd: succesvolle samenwerkingsmodellen, echte persoonlijke ontwikkeling en andere vormen van leiderschap

Hoewel nog niet alle organisaties bewust aan sociale innovatie doen, is het wel duidelijk dat we het anders moeten aanpakken: niet concurreren maar samenwerken, niet opleiden maar ontwikkeling faciliteren, niet aansturen maar coachen!

We zullen dus moeten experimenteren met nieuwe manieren van met elkaar samenwerken, collega’s, concurrenten, leveranciers, leidinggevenden; kunnen we deze traditionele rollen proberen los te laten, en veel meer als mens tot mens proberen te werken aan oplossingen die ook echt nodig zijn. Niet aan zaken die nu eenmaal vanuit een structuur bedacht zijn.

Wie gaat voor die sociale innovatie zorgen?

Apple, Google, TomTom, Tesla zijn niet de organisaties die voor sociale innovatie gaan zorgen. Wie dan wel? Wat mij betreft zoeken we het dichterbij huis! JIJ en IK gaan voor die andere manier van werken zorgen. Hoe? Door in gesprek te gaan met mensen om je heen. Door te experimenteren met andere manieren van (samen)werken. Kunnen we met leveranciers een strategisch partnership aangaan in plaats van keihard te onderhandelen op prijs? Kunnen we in bepaalde niches de samenwerking met concurrenten zoeken? Kunnen we teams samenstellen die het mogelijk maken om verder te kijken dan je eigen afdeling, businessunit of KPI’s? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën voor een andere aanpak!


Waar kunnen we mee aan de slag?

Heb jij een idee waar je zou beginnen met sociale innovatie in je werk? Ik weet zeker dat je al een tijdje met ideeën rondloopt, om iets net iets anders aan te pakken. Dat je de klanten beter kunt helpen, of dat dat ene proces net iets soepeler loopt. Of dat die ene KPI juist voor meer ellende zorgt dan dat het helpt om echte resultaten te halen. Luister naar je gevoel!

Met wie kun je over jouw ideeën in gesprek? Wie staan hier ook voor open? Wie is er nog meer bereid zijn/of haar nek uit te steken om het anders aan te pakken? Om het samen op te pakken. Zodat het weer klopt! Voor jou en voor anderen. Doe je mee?


Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen