Zit u ook vast in uw eigen businessmodel? Werk in 5 stappen aan new business!

Zit u ook vast in uw eigen businessmodel? Werk in 5 stappen aan new business!

Zit u ook vast in uw eigen businessmodel? Werk in 5 stappen aan new business!

Binnen veel organisaties zijn ideeën genoeg voor new business, voor innovaties in de markt. Maar vaak komt het er niet zo van om hiermee aan de slag te gaan. Veel voorkomende reacties: “Het is al zo druk!” “Het halen van de targets heeft nu prioriteit”. “Oh, dat hebben we al eens geprobeerd! Dat werkt niet hoor! Is die andere afdeling daar niet verantwoordelijk voor?”

Ideeën blijven hangen

En zo blijven talloze ideeën voor new business in de hoofden, maar vooral ook in de harten van mensen binnen de organisatie hangen. Want, ze geloven echt dat deze ideeën verzilverd kunnen worden door de organisatie. Of nog erger: ideeën van klanten worden genegeerd. Ook voor het oppakken van deze ideeën is vaak even geen ruimte! “We moeten weer aan het werk!” Wat het vaak extra wrang maakt is dat iedereen binnen de organisatie weet dat de business onder druk staat en dat innovatie nodig is om op langere termijn waarde te blijven toevoegen voor klanten. Misschien dus toch maar met die nieuwe ideeën aan de slag?

De meeste organisaties zitten vast in hun eigen businessmodel

Herkent u de bovenstaande situatie? Waardoor ontstaat dit eigenlijk? Mijn stelling: De meeste organisaties zitten vast in hun eigen businessmodel. Maar, in deze snel veranderende wereld is strategische en operationele flexibiliteit noodzakelijk om veranderingen uit “de buitenwereld” naar binnen te halen. Natuurlijk moet de ‘ongoing’ business doorgaan, maar investeren in het verkennen van nieuwe businesmodellen is essentieel op langere termijn waarde te blijven toevoegen voor klanten! het kan dus geen kwaad om de potentie van de ideeën binnen uw organisatie eens te inventariseren.

Hoe komen we nu tot new business?

Stel nu dat u met nieuwe ideeën uit uw organisatie aan de slag wilt. Hoe forceert u dan een doorbraak? Hieronder 5 tips die in de praktijk blijken te werken.

Tip 1. Ga niet met maar 1 idee aan de slag

Ga niet met 1 idee aan de slag maar verzamel eerst zoveel mogelijk ideeën voor new business binnen de organisatie. Ga bij uw collega’s na welke ideeën zij voor new business hebben. Vergeet niemand hierbij te betrekken. Vraag mensen uit alle lagen van de organisatie naar hun ideeën. U zult versteld staan waar de pareltjes vandaan komen!

Tip 2. Beleg een New Business meeting

Nodig alle collega’s die een idee aangeleverd hebben uit voor een bijeenkomst van 2 tot 4 uur waarin u gezamenlijk de ideeën verkent. Zorg voor een diverse groep en voldoende personen die zich met marketing en sales bezighouden.

Tip 3. Verken nieuwe businessmodellen.

Werk tijdens de bijeenkomst de best scorende ideeën uit in een Business Model Canvas. Doe dit in groepjes. [lees hier meer over het Business Model Canvas en het werken hiermee.] Vraag eventueel een externe facilitator met kennis van het Business Model Canvas om deze meeting te faciliteren zodat iedereen zich op de ontwikkeling van de nieuwe businessmodellen kan focussen.

Tip 4. Vraag feedback aan (potentiële) klanten

Test in de periode na de meeting de aannames over mogelijke klantvragen uit de nieuwe businessmodellen met echte prospects of klanten. Maak per businessmodel scenario een collega verantwoordelijk voor het valideren met klanten. Hij/zij hoeft dat niet allemaal zelf te doen, maar kan dat samen met collega’s van verschillende afdelingen oppakken. Maak daarbij slim gebruik van de energie die collega’s bij een idee krijgen. Maar ook van bestaand klantcontact. Vraag in een regulier gesprek met een klant even kort naar een eerste reactie op uw idee. De feedback is waardevol en uw klant zal de vraag zeker waarderen!

Tip 5. Stel een multidisciplinair team in

Blijkt er marktpotentie te zijn? Ga dan met een klein multidisciplinair (SCRUM) team aan de slag om dit businessmodel scenario / deze propositie verder te ontwikkelen. Geef het team wel de ruimte om dit serieus te kunnen aanpakken zodat er ook echt new business kan ontstaan.

Hoe is het gesteld met de new business binnen uw organisatie?

Ik daag u uit: stel komende week eens bij het koffieautomaat, de receptie, een teamoverleg of een andere afdeling de vraag of iemand nog een idee heeft voor new business. Ik ben benieuwd welke gave ideeën u komende week tegenkomt die zijn blijven hangen en wellicht eenvoudig naar new business te vertalen zijn!

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen