Wat als je niet alleen je INKOMEN wilt vergroten?

"Laat je bedrijf groeien!" 

"Laat nieuwe klanten zonder inspanning op je afkomen!"

"Ga in het nieuwe jaar voor 10x je inkomen!" 

Het is een greep uit de gesponsorde berichten die ik als ondernemer via social media voortdurend op mij afgevuurd krijg. Het is fantastisch dat je als ondernemer zoveel coaches kunt inschakelen als je wilt groeien! Herken je deze berichten? Komen ze in jouw tijdlijn ook steeds voorbij? Ik heb twee bezwaren bij dat soort berichten...


Bezwaar 1. Alle ondersteuning aan ondernemers lijkt op de GROEI van je INKOMEN als ondernemer gericht te zijn. 

 

Natuurlijk heb je als ondernemer een INKOMEN nodig. Deze strategieën hemelen de markteconomie op: hoe meer je verdient, hoe meer je (financieel) onafhankelijk kunt zijn!

 Zien we op dit moment de markteconomie juist niet keihard falen?

Bestaanszekerheid en duurzaamheid zijn niet voor niets onderwerpen die veel aandacht krijgen: met al het consumeren putten we grondstoffen uit. Ook neemt het verschil tussen arm en rijk verder toe.

Oh en mocht je denken: “Gast, je mag wel eens wat aan je mindset gaan doen! Je denkt te veel in belemmeringen en niet in overvloed” dan kan ik je uit de droom helpen: het is een ander perspectief: het perspectief van de betekeniseconomie.

 In de betekeniseconomie is er ook oog voor gaten in de maatschappij: thema’s die in de samenleving spelen waar iedereen (direct of indirect) last van heeft en die nu eenmaal niet alleen door onze overheid kan worden opgelost. Dat moeten ‘we’ samendoen!
Maar als ‘we’ allemaal te druk bezig zijn met het 10x-en van onze eigen inkomens dan is er geen ‘we’. Dan is er geen oog voor gaten in de maatschappij, maar alleen maar voor gaten in de markt.

 

Bezwaar 2. Ondernemerschap is meer dan modelletjes kopiëren.

Mijn tweede bezwaar bij al die focus op groei door met advertenties, gratis weggevers en product-ecosystemen om je inkomen te vertienvoudigen is dat enkele vorm van ondernemerschap tegenwoordig gestandaardiseerd lijkt te worden. Ondernemerschap gaat niet alleen over funnels bouwen en strategieën van een ander volgen. Het gaat over je eigen creativiteit aanspreken, lef tonen, niet weten hoe je iets moet aanpakken maar vanuit je eigen geloof voor jouw oplossingen het wel gewoon gaan doen. Ook als er niet direct loterij-achtige bedragen in het vooruitzicht zijn. Nee, gewoon omdat je gelooft in het creëren van oplossingen voor anderen. Zodat je niet alleen INKOMEN genereert, maar ook IMPACT maakt. Voor anderen voor de samenleving.

Zo lang we heilig blijven geloven in de MARKT gaat het er in onze MAATSCHAPPIJ niet beter op worden. Jij en ik zijn de enige die dit kunnen doorbreken. Door verder te kijken dan je de eerste beste MARKT-kans.

Mocht je hierover meer willen weten en mee aan de slag willen? Dat kan! 

Ik heb geheel in lijn met de markteconomie een prachtig product-ecosysteem ontwikkeld, startend met een gratis weggever, en daarna een ‘upsell’ naar mijn onlinetraining en masterclass. Mocht je in de funnel bij mijn betaalpagina komen, dan kun je zelfs nog mijn boek IMPACT als ‘kassakoopje’ toevoegen. Precies zoals het hoort. 

Dan weet je het alvast. 

Ik geef op 9 januari 2024 om 9.00 uur een masterclass over werken met de Purpose Case, een instrument om gaten in de maatschappij aan te pakken. Met die aanpak word jijzelf én de maatschappij beter. Ben je er bij om jouw impact te vergroten? 

Je kunt je voor het webinar hier aanmelden: https://newbusinesslab.com/webinar-purpose-case/

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen