Purpose Case - Puzzelstuk INBRENG

De vergaderzaal zit vol met mensen. Net iets te dicht op elkaar. Een indrukwekkende club van mensen met allerlei achtergronden: ondernemers, projectmanagers, branchevertegenwoordigers, beleidsmedewerkers, accountmanagers en zelfs een wethouder. Reden dat deze club bij elkaar is: een gezamenlijk vraagstuk [vul hier zelf een regionaal vraagstuk in....] én een subsidie-aanvraag.

INBRENG

Ik geloof dat we allemaal een balans moeten vinden tussen INKOMSTEN genereren en IMPACT maken. Toch slaat de balans vaak eerder door naar INKOMSTEN genereren dan dat het startpunt IMPACT maken is. De subsidie-aanvraag wordt dus vaak wel erg belangrijk gemaakt.

Bij het puzzelstuk INTENTIES gaf ik de tip om niet te oordelen over de intenties van partijen. Dus dat probeer ik nu zelf ook niet te doen. Prima als je samen IMPACT maakt, ook al is het geld-gedreven.

Het nadeel van een brainstorm over 'samen geld binnenhalen' is dat het gesprek niet meer gaat over al die talenten die tafel zitten en de faciliteiten die de verschillende partijen aan tafel vaak al in huis hebben.TIPS bij puzzelstuk INBRENG:

  • Stel in een brainstorm de vraag wat de verschillende organisaties allemaal kunnen inbrengen/toevoegen in een gezamenlijk project. Maak er een lange lijst van. Je zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is zonder (extra) geld!
  • Denk als een ondernemer en doe aan 'Bootstrapping': kun je op leuke ondernemende manieren samenwerken door gebruik te maken van de beschikbare mensen en middelen? Het gaat over 'resourcefullness' i.p.v. de beschikbare resources.
  • Mis je nog mensen/middelen? Denk na over welke partners je nog extra kunt uitnodigen om de samenwerking en INBRENG te versterken.
  • Parkeer het gesprek over geld tot een later moment in de brainstorm.

Wil je zelf met de Purpose Case aan de slag? Download hier het model en de gratis whitepaper. 

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen