Purpose Case - Puzzelstuk GEZAMENLIJKE AMBITIE

Wat nu als je een idee hebt om een 'gat in de maatschappij' aan te pakken? Niet om geld te verdienen maar om een probleem in onze samenleving op te lossen. Om impact te maken.

VALKUIL

Stap dan niet in de valkuil om die grote last op je eigen schouders te nemen. Zoek mensen om je heen die dit samen met jou willen doen. Maak van JOUW idee een GEZAMENLIJK idee.

Als je samen met anderen over een impact-idee wilt brainstormen kun je hiervoor de Purpose Case gebruiken. In 11 puzzelstukken zoek je samen uit hoe het waardemodel achter jullie idee eruit ziet.

Vandaag ligt ik het puzzelstuk GEZAMENLIJKE AMBITIE uit. Dit puzzelstuk gaat over hetgeen jullie samen willen neerzetten, jullie gezamenlijke idee.Tips bij het puzzelstuk gezamenlijke ambitie:

  • Leg geen idee 'in het midden' dat in beton gegoten is. Zorg ervoor dat anderen het idee kunnen verrijken en eventueel kunnen aanpassen.
  • Luister goed naar elkaar. Ik kom nog te vaak tegen dat mensen allemaal iets anders zien in een idee dat op tafel ligt. De ene noemt het een platform, de ander een netwerk en weer een ander een community. Bedoel je dan echt hetzelfde?
  • Wees je bewust van verschillend taalgebruik. Een ondernemer benoemt zaken anders dan een docent, bestuurder of ambtenaar. Vang elkaar geen vliegen af op woorden maar stel elkaar verduidelijkingsvragen.
  • Let op ambities in verschillende snelheden: zelf als je exact hetzelfde einddoel nastreeft kun je nog 'gedoe' krijgen over snelheid waarmee je de doelen haalt. Ook hierin werken bedrijven, scholen en overheden vaak in andere snelheden. Maak met elkaar afspraken over de planning en het tempo en spreek elkaar hierop ook aan.
  • Vergeet niet dat je idee ook van toegevoegde waarde voor een doelgroep moet zijn. Over het puzzelstuk DOELGROEP volgende week meer.

Wil je zelf met de Purpose Case aan de slag? Download hier het model en de gratis whitepaper. 

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen