Hoe de Purpose Case is ontstaan

Boekenkasten zijn er vol geschreven over hoe je als ondernemer of organisatie geld moet verdienen; marketing, sales, businesscases, funnels, proposities, er zit een complete wereld achter de wereld van ondernemen en ondernemerschap zoals we dat nu kennen. Deze aanpakken zijn vrijwel allemaal gericht op het inspelen op een gat in de markt.

Maar wat nu als het massaal inspelen op gaten in de markt ook gaten in onze samenleving en planeet achterlaat? Wat nu als er gaten in de maatschappij ontstaan? Wat doen we met de ongewenste bijeffecten van deze commerciële focus?

Verkleinen van de eigen footprint

Steeds meer organisaties nemen hun verantwoordelijkheid voor de negatieve bijeffecten van hun handelen. Er is meer dan ooit aandacht voor het verkleinen van de eigen footprint.

Maar wat doen we dan nu met de schade die al is ontstaan? En de schade die nog steeds ontstaat? Denk aan groepen mensen die niet meekomen op de arbeidsmarkt, onnodige grote hoeveelheden voedselverspilling, bodemverschraling, biodiversiteitsverlies en teruggang van de waterkwaliteit.

Als bedrijfskundige heb ik mijzelf de vraag gesteld wat ik kan doen, vanuit mijn vakgebied en expertise om te helpen deze gaten in de maatschappij aan te pakken. Vanuit die gedachte is de Purpose Case ontstaan.


Wat is de Purpose Case?

De Purpose Case is een instrument dat uit elf puzzelstukken bestaat, elf thema’s die je minimaal moet bespreken om vanuit een netwerk/ samenwerking een gat in de maatschappij te dichten. Een gat in de maatschappij los je namelijk niet alleen op, maar in een keten. Maar hoe ziet dan het businessmodel (ik noem het liever een waardemodel) van een samenwerking eruit die vooral gericht is op IMPACT maken in plaats van geld verdienen? Dat ontwerp je dus aan de hand van de Purpose Case.

Ik schreef hierover ook een boek, ‘IMPACT, zet vanuit de Purpose Case de wereld naar je hart’, en maakte hierover een online training. Ook kun je het model en een gratis whitepaper hierover van mijn website downloaden.

Komende 11 weken neem ik je op LinkedIN en, op deze website, elke week mee in één van de puzzelstuk van de Purpose Case. Ter inspiratie om te laten zien dat samen impact maken niet moeilijk, leuk en hard nodig is!

Wil je zelf met de Purpose Case aan de slag? Download hier het model en de gratis whitepaper. 


Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen