Purpose Case - Puzzelstuk DOELGROEPEN

Er vallen in Nederland (en daarbuiten) talloze groepen mensen tussen de wal en het schip. Waarom? Omdat echte oplossingen voor hun problemen er niet zijn, de oplossingen veel te ingewikkeld zijn gemaakt, maar een heel klein stukje van het probleem oplossen, of, uiteindelijk helemaal niets oplossen.

Het probleem van deze oplossingen is dat deze vaak uit een systeemwereld komen die niet meer met de leefwereld van mensen verbonden is.

Jongeren

Denk aan jongeren en de huizenmarkt. Jongeren komen niet aan een woning. Dat is een groot probleem. Er is niet een oplossing vanuit één instantie nodig, maar vanuit verschillende organisaties tegelijk: banken, overheden, werkgevers, etc. Op het moment dat je als netwerk van verschillende organisaties deze doelgroep een totaaloplossing kunt bieden kun je echte IMPACT maken.  En dan bedoel ik echte IMPACT en geen marketingtruc of gefragmenteerde oplossing.


Tips bij het puzzelstuk DOELGROEPEN:

  • Let op dat je als partners niet verliefd wordt op het creëren van een gezamenlijke oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Check altijd of er een doelgroep is die werkelijk iets aan jullie oplossing heeft. Anders is het zonde van de tijd, energie en het geld dat alle partners in de samenwerking stoppen. Niemand heeft er iets aan..
  •  Praat niet OVER maar MET de doelgroep. De mensen met het probleem weten het beste of jullie oplossing wel/niet voor hen werkt.
  •  Realiseer je dat een doelgroep in de Purpose Case, anders dan in de businesscase, niet per se een goed gevulde portemonnee hoeft te hebben (ook niet indirect). Probeer de puzzel om geld te verdienen/ uit de kosten te komen, met de partners te leggen en niet (indirect) op de doelgroep af te wentelen. Beter nog: werk mee aan een oplossing omdat je vooral IMPACT wilt/kunt maken.
  • Zet samen stappen met lef! Zorg ervoor dat je, juist in de samenwerking, niet weer de systeemwerelden van de partners laat leiden in de gezamenlijke oplossing die je de doelgroep biedt. Durf samen tot werkelijke oplossingen voor gaten in de maatschappij te komen. Er zijn grote groepen mensen die op jullie rekenen!

Wil je zelf met de Purpose Case aan de slag? Download hier het model en de gratis whitepaper. 

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen