Purpose Case - Puzzelstuk WAARDE

Tijdens de verkiezingen en de formatie blijft het woord ‘bestaanszekerheid’ maar terugkomen. Als de formerende partijen een Purpose Case zouden uitwerken dan vermoed ik dat bij het puzzelstuk WAARDE het woord ‘bestaanszekerheid’ centraal zou staan.

WAARDE PROPOSITIE

In deze steeds complexere wereld is het niet meer genoeg om een WAARDE PROPOSITIE vanuit 1 organisatie aan te bieden. Zo is het onmogelijk om ‘bestaanszekerheid’ alleen vanuit 1 ministerie te leveren. Of een gemeente. Of het UWV. Of de belastingdienst. Of welke organisatie dan ook. Het gaat om de optelsom van wat deze organisaties de doelgroep kunnen bieden. En dan niet alleen overheden, maar ook bedrijven. Denk aan energieleveranciers, verzekeraars, supermarkten, kinderopvang, onderwijs, banken, etc.

Als je echt wilt werken aan ‘bestaanszekerheid’ (of een andere WAARDE in een andere Purpose Case) dan neem je altijd de situatie van de doelgroep als startpunt. Dat betekent dat je als organisaties zal moeten ‘puzzelen’ om tot een mooie waardepropositie te komen.


Tips bij het puzzelstuk WAARDE:

  • Leg de samenwerkingspuzzel niet vanuit een ‘onderhandelingsperspectief’ vanuit de gedachte dat je er zelf het meeste uit wilt halen. Nee, leg de puzzel vanuit het perspectief van de gezamenlijke IMPACT die je wilt maken; wie kan welk stukje bijdragen zodat je samen het gat in de maatschappij kunt dichten?
  •  Of, zoals vorige week al genoemd: let op dat je als partners niet verliefd wordt op het creëren van een gezamenlijke oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Check altijd of de doelgroep werkelijk iets aan jullie oplossing heeft. Anders is het zonde van de tijd, energie en het geld dat alle partners in de samenwerking stoppen.
  • Praat niet OVER maar MET de doelgroep. De mensen met het probleem weten het beste of jullie oplossing wel/niet voor hen werkt.
  • Stap over je eigen schaduw heen. Het is tijd om van ego-systeem naar eco-systeem te transformeren. Dat vraagt om lef, maar uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Zou dat bedoeld worden met ‘nieuwe bestuurscultuur’?

Wil je zelf met de Purpose Case aan de slag? Download hier het model en de gratis whitepaper. 

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen