Purpose Case - Puzzelstuk MENSEN EN MIDDELEN

Stel je eens voor dat je de wereld een stukje mooier en/of eerlijker wilt maken.
Wat heb je dan werkelijk nodig om van IDEE naar IMPACT te komen?

MENSEN EN MIDDELEN

Een businessplan? Een subsidie? Inventariseer liever met wie je samen impact wilt maken en wat je daarvoor nodig hebt. De Purpose Case methodiek kun je daarbij inzetten: maak op 1 A4tje je maatschappelijke businessmodel concreet.

Deze week zoom ik in op het puzzelstuk ‘Mensen en middelen’. Dit puzzelstuk gaat over wie of wat je nodig hebt om jullie gezamenlijke ambitie waar te maken.TIPS BIJ HET PUZZELSTUK MENSEN EN MIDDELEN:

  • Start niet met een zoektocht naar geld, maar maak eerst een lijst van wie/wat je nodig hebt. Denk daarna pas na over hoe je die mensen of middelen aan je initiatief kunt binden.
  • Wees je ervan bewust dat de meeste mensen (inclusief jijzelf) zijn opgevoegd vanuit de gedachte dat je alleen een bijdrage aan iets levert als ergens geld tegenover staat. Je zult verstelt staan hoeveel mensen een bijdrage willen leveren als je hen vraagt mee te doen aan een duurzaam of maatschappelijk initiatief.
  • Durf de vraag te stellen en betrek anderen als gelijkwaardig partner zodat jullie samen impact maken!
  • Bij het puzzelstuk ‘inbreng’ hebben jullie vanuit de samenwerkingspartners een lijst gemaakt met wat elke persoon/partner kan inbrengen. Leg die lijst eens naast de lijst van dit puzzelstuk: welke zaken ontbreken nu nog? Kun je hiervoor extra partners aantrekken?
  • Let op dat je mensen niet overvraagt: als partners in de praktijk minder tijd hebben dan ze hebben toegezegd, dan brengt dat de continuïteit van jullie initiatief in gevaar. Natuurlijk moeten mensen zelf hun grenzen aangeven, maar vanuit enthousiasme en/of idealisme willen mensen wel eens meer toezeggen dan realistisch is.
  • Het lukt niet altijd om mensen en middelen onbetaald aan je initiatief te binden. Dat is niet erg. Wees vooral duidelijk hierover naar elkaar. Je kunt dan kiezen om naar andere partners op zoek te gaan óf om toch op zoek te gaan naar financiering. Maar doe dat echt als laatste.

Wil je zelf met de Purpose Case aan de slag? Download hier het model en de gratis whitepaper.

Over de schrijver
Matthijs Bobeldijk heeft een bedrijfskundige achtergrond en is auteur van het boek IMPACT en ontwikkelaar van de Purpose Case, een instrument waarmee je maatschappelijke businessmodellen kunt ontwerpen. Het is de missie van Matthijs om een bijdrage te leveren aan een versnelde transitie naar de betekeniseconomie en het (beroeps)onderwijs van de toekomst.
Reactie plaatsen